Hoe kwam dit bezoek tot stand?
In mei van dit jaar ontvingen wij een mail uit Israël van Jolein Gans Zion. Zij is de dochter van Juul Zion die in het verleden voorzitter was van de winkeliersvereniging in Eibergen. Zij is de kleindochter van Betje Zion Gans voor wie wij 14 oktober 2018 een Stolperstein hebben gelegd aan de J.W.Hagemanstraat 29.

Ze kondigde aan dat zij en haar man Marcel met een deel hun familie dinsdag 23 juli een bezoek aan Eibergen hadden gepland. Ze wilden wat locaties bezoeken en vroegen of wij wisten hoe ze de Joodse begraafplaats konden bezoeken. Ze gaf ook aan onze Stichting te kennen en graag de mensen te ontmoeten die zich inzetten voor onze Stichting. Ze was onder de indruk van onze inzet voor de nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap in Eibergen.

Na een aantal keer te hebben gemaild, hebben wij als Stichting “Ik vraag me af…” aangeboden om de familie rond te leiden deze dag. Over alle locaties wie ze graag wilden bezoeken hebben wij veel te vertellen. Hiermee stemden ze graag in. Vervolgens hebben we een globale planning voor de dag gemaakt.

Willemien Beusink, Inge Nelissen met haar zoon Leo, Bert Smeenk en Leonie Holweg zullen namens de Stichting deze dag aanwezig zijn. Gerrie Frederiks, een oude schoolvriendin van Jolein, zal deze dag ook aansluiten. Op verzoek van Jolein hebben we ze opnieuw met elkaar in contact gebracht en ze wilde deze kans om elkaar weer eens te ontmoeten niet laten lopen. Het beloofde een bijzondere dag te worden.

Verslag van de dag dinsdag 23 juli 2019
Om 10:00 uur ontmoeten we Jolein en Marcel Gans Zion; hun zoon en schoonzoon en 4 van hun kleinkinderen bij het Vunderinks Museum in Eibergen. Simon Nagelmaker en zijn vrouw zijn ook aanwezig. Ze hebben een nauwe connectie met de hele familie Zion in Israël.

Na een korte introductie in de museum boerderij nemen we een kopje koffie in het restaurant van de shortgolfbaan. Het is meteen duidelijk dat we deze dag 3 hoofdtalen gebruiken: Jolein (geboren te Eibergen) en Marcel (geboren te Amsterdam) spreken zeer goed Nederlands en vertalen alles wat er door ons verteld word richting hun (schoon)zonen en kleinkinderen in het Ivriet. Vervolgens kunnen wij communiceren met de jongere generatie in het Engels. Dit gaat de (schoon)zonen vrij goed af en de kinderen kunnen er goed mee oefenen.
Op verzoek van de familie doen we een voorstelronde: kunnen wij vertellen wie we zijn, wat we doen en wat de link met de Stichting en familie Zion is.

Na de koffie onderneemt een deel van de groep de wandeling naar de Joodse Begraafplaats. Het andere deel van de groep gaat per auto: Marcel is helaas slecht ter been. Hier vertellen Jolein en Marcel zelf over de geschiedenis van de familieleden die hier begraven zijn. Na deze mooie verhalen spreekt Marcel met veel emotie het Kaddisj uit.

Na een gezellige lunch, opnieuw in het restaurant bij het Vunderink, gaan we richting het geboortehuis van Jolein aan de J.W.Hagemanstraat 29 waar we ook meteen de Stolperstein voor Betje Zion Gans bezoeken. Dit is de grootmoeder van Jolein.
De locatie lijkt niets meer op het huis waar Jolein in opgegroeid. In de tuin staat nu de supermarkt. Alleen de ramen achter in het huis lijken nog de stijl te hebben van de oude woning waar vroeger ook de winkel van Zion gevestigd was.
Als of het zo moet zijn komt een oude kennis kapper Harry Bloemena aanlopen en er volgt een warme ontmoeting met Jolein. Als ik het goed begreep heeft deze kapsalon het kapsel verzorgd van Jolein voor de bruiloft van Jolein en Marcel.
De kleinkinderen willen een plakboek aanschaffen om de foto’s in te plakken van dit bezoek. In de boekhandel Gellekink wordt oude kennis Henk Blankvoort erbij geroepen ook hier volgt een gezellige ontmoeting. Een praatje en een voorstelronde wordt gemaakt.

Het is een zeer warme dag en de kleinkinderen vragen al wanneer ze naar het zwembad op het vakantie park gaan. Ik snap de vraag wel. Ze zijn de hele dag al zeer geïnteresseerd en luisteren oprecht naar alle informatie die op hun af komt.

We vervolgen vlug onze “rondreis” door Eibergen naar de laatste locatie op ons programma: het gemeentelijk herdenkingsmonument waar in 2016 de aanvulling met de ontbrekende slachtoffers is gerealiseerd. Na de uitleg over de verschillende elementen bij de gedenkplaats nemen we afscheid van de familie Zion.

Al met al was het een gezellige dag en we hebben onze kennissen kring uitgebreid met mensen die ons zullen steunen in onze werkzaamheden. Mochten we informatie nodig hebben kunnen we terecht bij hun netwerk in Israël. Als zijzelf, familieleden of kennissen ons netwerk of onze kennis in Nederland kunnen gebruiken, weten ze ons te vinden.