Filmdocumentaire als alternatief voor herdenken en vieren in Lichtenvoorde tijdens Corona 2021

Net als vorig jaar is de Stichting 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde gaan denken in wat er wel mogelijk is binnen de geldende coronamaatregelen en beperkingen. Het oorspronkelijke idee en de invulling van de documentaire komen van Theo Leemreize. Hij kreeg samen met Paul Vallenduuk, Herman ter Haar en Querien de Graaf carte blanche om er mee aan de slag te gaan. Ze hebben contact gezocht met de ZSOM in Groenlo die graag de opnames wilden maken. Regisseur Aad Witteveen was bereid de verhaallijn en de regie te doen.

Het beloofd net als vorig jaar weer een bijzondere documentaire te worden al is het wel wat eigentijdser, afwisselender en met snellere montage. Hieronder een korte introductie:

“De jonge Vlinder zit momenteel veel op haar kamer. Voor haar online lessen, maar ook voor de contacten via social media. Momenten om samen met haar vriendinnen te chillen zijn spaarzaam. De coronabeperkingen accepteert ze maar tarten haar ook. Het duurt al zo lang. Tijdens het surfen op internet ontdekt ze verbaasd dat Nederland vroeger ook al eens te maken had met een avondklok en dat burgers ook toen niet konden leven in vrijheid. Dit triggert haar zodanig dat ze gaat zoeken…………..
Dit is het begin van een zoektocht die Vlinder ondergaat. Ze komt hierbij in aanraking met gebeurtenissen van vroeger, maar ook van nu. Ze ontdekt de achtergronden van het herdenken en van het vieren van de vrijheid. Gesprekken met mensen van toen en van nu. Het zien van verschillende onderdelen van herdenkingen, het horen van beweegredenen omtrent iemands handelen, het maken van keuzes, ideeën om de vrijheid door te geven, thema’s waar jongeren mee worstelen. Antwoorden die weer vragen oproepen. Hoe gewoon is vrijheid? Hoe moet ik hier mee omgaan? Wat zou ik doen?”

Hieronder in de link vind je de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=CV-AWb_4qLI

Uitzending

De uitzending begint dinsdag 4 mei om 20:30 uur, na de officiële Dodenherdenking en is te bekijken via Elna.nl en Groenlosegids.nl, ZSOM en via de kerkuitzendingen. Dat hebben ze afgelopen jaar ook gedaan en dat was een groot succes. Mocht je niet in de gelegenheid zijn op dat moment de uitzending te volgen dan  zal de film via het YouTube kanaal van de Stichting te zien zijn.

Meer weten over wat Stichting 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde allemaal organiseert? Neem eens een kijkje op social media 

Facebook

https://www.facebook.com/pg/stichting4en5meilichtenvoorde/posts/

YouTube kanaal

https://www.youtube.com/channel/UCmJiot807k0ytLGSYgw2exw