Vrijdag 18 juni – Synagoge Winterswijk

De officiële uitreiking van het eerste exemplaar van het boekje ‘Joods Erfgoed in de Gelderse Achterhoek, een route beschrijving’ geschreven door Henk Teeuwen uit Borculo. “De reden om dit boekje te schrijven was omdat er zoveel verdwenen is van het Joodse leven en erfgoed en dat vind ik jammer, dat mag eigenlijk niet”.

Volgens Teeuwen was de Achterhoek een fijne en veilige omgeving voor de Joodse families om te leven. “Ze hebben het hier goed gehad. Vaak gaan de verhalen alleen maar over de oorlog maar dat andere verhaal word vaak vergeten en ik ben van mening dat het weer verteld moet worden. Niet in de zin van ‘de goede oude tijd’ maar hoe kun je samenleven terwijl je zo verschilt”

Het boekje vertelt de verhalen van de Joodse gemeenschap in de Achterhoek en de overgebleven monumenten. Het bevat tevens een kaart met routebeschrijving met twintig plekken van het bewaard gebleven Joodse erfgoed in de Achterhoek en is te koop bij de boekhandels en plaatselijke VVV’s voor €7,95. De opbrengst is bestemd voor het opknappen van het ritueel badhuis van de synagoge in Winterswijk.