Op vrijdag 3 december vond de uitreiking van de dertiende People-to-People-EUREGIO-prijs plaats. In kleine kring heeft de voorzitter van het grensoverschrijdend samenwerkingsverband, Rob Welten, samen met directeur-bestuurder Christoph Almering in het EUREGIO-vergadercentrum in Glanerbrug de prijs aan twee uitstekende projecten uitgereikt. Beide projecten hebben zich voor een positieve grensoverschrijdende samenwerking tussen de buurlanden ingezet.

Videograaf Jahra Esser en Stichting “Ik vraag me af…” hebben de prijs in ontvangst mogen nemen voor de filmdocumentaire Grensherinneringen. Wij zijn natuurlijk super trots en willen de EUGEGIO bedanken voor de eer!

Helaas is door de Covid-19 omstandigheden de film nog niet voor het grote publiek te zien. Gelukkig hebben we première kunnen organiseren voor de hoofdrolspelers en hun families.

Hierbij vind u wel de link naar de trailer:

https://vimeo.com/374422073

Lees meer over dit filmproject op de pagina Projecten – Documentaire Grensherinneringen

Wat is de  People-to-People prijs nu eigenlijk?

Sinds 2009 reikt de EUREGIO de People-to-People-EUREGIO-prijs uit. In het begin waren de prijswinnaars meestal inwoners van de EUREGIO, die gedurende hun leven en/of hun loopbaan op meerdere fronten een bovengemiddelde bijdrage leverden aan het grensoverschrijdend samenwerken en samenleven. Daarmee stimuleerden zij vele anderen tot eigen initiatieven.

Inmiddels is het grensoverschrijdend samenwerken een structureel onderdeel geworden van het leven in de EUREGIO. Natuurlijk vraagt dit nog steeds een bepaalde persoonlijke drive en doorzettingsvermogen, maar steeds vaker vinden diverse grensbewoners en -organisaties elkaar. Ze zetten in korte tijd een prachtig product van grensoverschrijdende samenwerking neer. Daardoor is wat vroeger buitengewoon was, vandaag de dag voor veel burgers en organisaties normaal.

Om de huidige stand van de “grenzeloze” samenwerking te weerspiegelen, zijn de winnaars van de People-to-People EUREGIO-prijs sinds enkele jaren geen individuele personen meer, maar projecten en initiatieven die door de bij de EUREGIO aangesloten gemeenten worden voorgesteld. Het Presidium van de EUREGIO kiest de winnaar uit de voorgestelde initiatieven. De prijsuitreiking vindt plaats aan het begin van elk jaar tijdens de vergadering van het Algemeen bestuur van de EUREGIO.

Hierbij de link naar een filmpje van de prijsuitreiking:

https://www.youtube.com/watch?v=O1MAapkezC4

Hierbij de link naar een kranten artikel in de Tubantia over het winnen van de prijs

https://www.tubantia.nl/achterhoek/euregioprijs-voor-filmdocumentaire-grensherinneringen-getuigen-sterven-uit~aac4ddc4/