Algemene agenda Stichting “Ik vraag me af”

2018

4 mei 2018

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap.
De krans namens de Joodse gemeenschap, wordt samen met mevrouw Dormits – Menco gelegd.

8 september 2018

Wandeling naar de Joodse begraafplaats. Alleen buiten de omheining. Start om 11:00 uur en om 14:00 uur bij ’t Vunderinksmuseum

9 september 2018

Wandeling naar de Joodse begraafplaats. Ook binnen de omheining. Start om 13:30 uur en om 15:30 uur bij ’t Vunderinksmuseum

14 oktober 2018

Stolpersteine legging in Eibergen door dhr. Gunter Demnig

2019

4 mei 2019

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap. De krans namens de Joodse gemeenschap, word samen met mevrouw Dormits – Menco gelegd.

2020

31 maart 2020

Kranslegging voor de 2 gesneuvelde Engelse soldaten op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Aanvang 17:00 uur

5 april 2020

Première documentaire “Grensherinneringen” bij café Grenszicht. Deze is voor genodigden, dit in verband met de beschikbare ruimte

3 mei 2020

2 voorstellingen van de documentaire “Grensherinneringen” in de Huve in Eibergen

4 mei 2020

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap. De krans namens de Joodse gemeenschap, word samen met mevrouw Dormits – Menco gelegd.

5 mei 2020

2 bevrijdingswandelingen o.l.v. een gids in Eibergen.

2022

Donderdag 31 maart 2022

Kranslegging voor de 2 gesneuvelde Engelse soldaten op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Aanvang 18:00 uur

Woensdag 4 mei 2022

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap. De krans namens de Joodse gemeenschap word samen met nabestaanden gelegd.

Donderdag 5 mei 2022

2 wandelingen door Eibergen in het teken van vrijheid. Onder begeleiding van onze gidsen Bert Smeek en Marieke Driever. Aanmelden voor de wandeling kan via de TIP (Grotestraat 59) in Eibergen. Start tijden worden bekent gemaakt via deze website, Social Media kanalen en de TIP. (Afhankelijk van de vraag)

Vrijdag 6 mei 2022

Première van de documentaire “Grensherinneringen” in Oude Matheus kerk in Eibergen.

Datum Vrijdag 6 mei  / Locatie in De Oude Mattheüskerk (DOM) in Eibergen
Aanvang 20.00 uur / Inloop vanaf 19.30 uur.
Entree €2,50 / Kaartverkoop start 15 april bij Dorpshuis de Huve in Eibergen of via info@domeibergen.nl

Kijk voor meer informatie of de trailer van deze documentaire op onze website onder projecten – documentaire Grensherinneringen of klik op onderstaande link

https://www.stichtingikvraagmeaf.nl/documentaire-grensherinneringen/

Zondag 11 september 2022

Monumentendag – Wandeling naar de Joodse Begraafplaats in Eibergen onder leiding van onze gidsen. Hier word later meer bekent over gemaakt.

Vrijdag 9 december 2022

Filmvertoning documentaire “Grensherinneringen” in Dorpshuis de Huve te Eibergen

Datum vrijdag 9 december / Locatie Dorpshuis de Huve in Eibergen
Aanvang 20:00 uur / Inloop vanaf 19:30 uur

Entree €5,00 / Kaartverkoop aan de kassa

Reserveren kan via info@stichtingikvraagmeaf.nl maar is niet noodzakelijk

2023

Vrijdag 31 maart 2023

Kranslegging voor de 2 gesneuvelde Engelse soldaten op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Aanvang 19:00 uur. Kleine bijeenkomst. Iedereen wie aan wil sluiten is van harte welkom!

Donderdag 4 mei 2023

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap. De krans namens de Joodse gemeenschap word samen met nabestaanden gelegd.

Vrijdag 5 mei 2023

Wandeling door Eibergen in het teken van vrijheid. Onder begeleiding van onze gidsen Bert Smeek en Marieke Driever.

Start om 10:30 uur / Locatie de TIP in Eibergen (Grotestraat 59).

U mag aansluiten zonder opgave.

Donderdag 11 mei 2023 

Filmvertoning documentaire “Grensherinneringen” in de bibliotheek in Lichtenvoorde. Meer informatie volgt!

Donderdag 15 juni 2023

Filmvertoning documentaire “Grensherinneringen” in de Kult (cultuur en levende traditie) in Vreden (D). Aanvang 19:00 uur.

Zondag 10 september 2023

Monumentendag – Wandeling naar de Joodse Begraafplaats in Eibergen onder leiding van onze gidsen Bert Smeenk en Marieke Driever. Over de start tijd en locatie wordt later meer bekent gemaakt via deze website en onze andere Social Mediakanalen. U mag aansluiten zonder opgave.

Zaterdag 28 oktober 2023

Halloween weekend – Halloween wandeling om de horror van een oorlog in Eibergen te laten zien. Deelname is gratis. Uw gids is Bert Smeenk. Sluit gerust aan!

Starttijden: 11.00 en 14.30 uur
Vertrekpunt: bij Keep them Rolling op de Halloweenmarkt in de buurt van het openluchttheater.

2024

Zondag 31 maart 2024 – 1ste Paasdag

Kranslegging voor de 2 gesneuvelde Engelse soldaten op de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Aanvang 16:00 uur. Kleine bijeenkomst. Iedereen wie aan wil sluiten is van harte welkom!

Zaterdag 4 mei 2024 

Kranslegging monument in Eibergen: één namens de Stichting en één namens de Joodse gemeenschap. De krans namens de Joodse gemeenschap word samen met nabestaanden gelegd.

Zondag 5 mei 2024

Wandeling door Eibergen in het teken van vrijheid. Onder begeleiding van onze gidsen Bert Smeek en Marieke Driever.

Over de starttijd en locatie word later meer bekent gemaakt via onze social media kanalen

Zondag 15 september 2024

Monumentendag – Wandeling naar de Joodse Begraafplaats in Eibergen onder leiding van onze gidsen Bert Smeenk en Marieke Driever. Over de start tijd en locatie wordt later meer bekent gemaakt via deze website en onze andere Social Mediakanalen. U mag aansluiten zonder opgave.

Jack Herschel-Wandeling

Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag hebben we een wandeling door Eibergen uitgestippeld over het leven van Jack, zoon van een Joodse slager uit Eibergen. Deze leidt u langs plekken waar Jack heeft gewoond en ondergedoken heeft gezeten. De familie werd opgepakt maar Jack wist als enige van zijn familie aan de Duisters te ontkomen. Hij werd na de oorlog bakker in Enschede. De wandeling is het hele jaar door te verkrijgen bij de TIP in Eibergen (Grotestraat 59).

Algemene agenda Herdenkingsmomenten landelijk

Laatste zondag van januari Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genociden. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd.
De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Bron

25 februari Februaristaking 

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-joodse maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”, dat sindsdien is toegevoegd aan het stadswapen.
De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd. De staking was destijds in ons land een bron van inspiratie. De herdenking van de Februaristaking is gericht op het verbinden van het heden met het verleden, gericht op waakzaamheid en tegen elke vorm van discriminatie.

Bron

4 mei Nationale Herdenking

“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Bron

5 mei Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom ook de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Bron

5 mei Nationale Herdenking Capitulaties

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar op het 5 mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument plaats. Deze activiteit is de kern van Bevrijdingsdag. Tijdens deze herdenking worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland, in het bijzijn van de afgevaardigden van de geallieerde landen en voorafgaand aan het Bevrijdingsdefilé herdacht.

Bron

15 augustus Nationale Indië Herdenking

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting.

Bron

Laatste zondag in november Hannie Schaft Herdenking in Haarlem

Ieder jaar op de laatste zondag in november vindt de Nationale Hannie Schaft Herdenking in Haarlem plaats. Deze Herdenking is toegankelijk voor iedereen, oud en jong, die stil wil staan bij de offers die werden gebracht door de vrouwen en mannen in het Verzet en de lessen die wij daar vandaag de dag nog steeds uit kunnen trekken.

Bron